Een sollicitatiebrief schrijven is vaak een belangrijk onderdeel van een sollicitatieprocedure. Dit is namelijk het eerste moment waarop je jouw toekomstige werkgever kunt overtuigen van je kwaliteiten. Een goede sollicitatiebrief schrijven is echter een kunst. Hoe krijg je alle punten die je wil bespreken in je sollicitatiebrief zonder langdradig of saai te worden? Hoe stel je een goede brief op, en op welke zaken moet je letten? Wij helpen je. Met een aantal handige tips en een sollicitatiebrief voorbeeld kun je snel aan de slag.

Concreet, overtuigend en enthousiast

Dat zijn de drie sleutelwoorden die verbonden zijn aan een goede sollicitatiebrief. Drijf in je sollicitatiebrief niet te ver af van hetgeen waar het om draait: jouw motivatie voor die functie overbrengen. Houd je zinnen kort en overzichtelijk, en zorg ervoor dat geen enkele zin overbodig is. Dit hoeft niet te betekenen dat je brief ontzettend stroef leest. Hier en daar wat humor, indien dit bij het bedrijf past, kan zeker op z’n plaats zijn.

Kies je woorden zorgvuldig. Het doel van je sollicitatiebrief is natuurlijk om uitgenodigd te worden voor een eerste gesprek. Goedgekozen woorden hebben een overtuigend effect, en helpen bij het bereiken van je doel. “Naast leiderschapservaring en een commerciële achtergrond heb ik nog veel meer te bieden. Ik zou daarom graag mijn motivatie toelichten tijdens een persoonlijk gesprek.” – Zorg dat ze nieuwsgierig worden.

Benoem bij het schrijven van je sollicitatiebrief vooral de aspecten van de functie waar je echt enthousiast van wordt. Wat trekt je aan? Waar zie je uitdaging? Zodra je enthousiasme aanstekelijk genoeg is om een glimlach op het gezicht van jouw toekomstige werkgever te toveren, ben je bijna verzekerd van een gesprek.

Sollicitatiebrief voorbeeld

Sollicitatiebrief voorbeeld - Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Mevr. V. de Haan
Apollolaan 171
1077 AS Amsterdam

Tommy Hilfiger Europe B.V.
T.a.v. de heer Willems

Amsterdam, 23 juli 2018
Betreft: Sollicitatie Merchandise Manager E-Commerce

Geachte heer Willems,

Dat Tommy Hilfiger meer is dan een kledingmerk hoef je niemand meer te vertellen. Het is een brand. Bijna een levensstijl; Tommy Hilfiger ademt klasse. Het ondernemerschap en de diversiteit binnen het bedrijf zijn inspirerend – niet alleen voor klanten, ook voor werknemers. Om een merk zo in de markt te zetten en een leidende positie te behouden, heb je lef nodig. Lef, en mensen die een passie hebben voor het merk en voor hun vak. Als e-Commerce specialist met ervaring in Retail en als leidinggevende sluiten mijn vaardigheden naadloos aan op de functie Merchandise Manager E–Commerce. Daarnaast ligt mijn ambitie volledig in lijn met de internationale doelstellingen van Tommy Hilfiger: ‘break conventions and celebrate individuality.’

Ik krijg energie van mensen met een visie; mensen die anderen weten te inspireren en aanzetten tot het nastreven van doelen. Mijn doel: anderen inspireren zoals de mensen waar ik mijn drive vandaan haal mij inspireren. Daarom heb ik tijdens mijn werk als marketeer en e-commerce specialist bewuste keuzes gemaakt die mij dichter bij dit doel brachten. Binnen mijn vorige functies heb ik mij breed ontwikkeld; waarbij mijn huidige functie als Head of E-Commerce bij Costes Fashion niet langer voldoende uitdaging biedt. De uitdaging van e-commerce ligt voor mij in de dynamische en veeleisende omgeving van marketing terwijl je op het snijvlak van IT opereert. Mijn organisatorische en communicatieve vaardigheden komen hierbij goed van pas. Ik heb in het verleden veel energie gestoken in mijn vermogen om kansen te zien en deze daadkrachtig te vertalen naar concrete mogelijkheden voor een online business. Ik verwacht hiermee een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de online bedrijfsvoering van Tommy Hilfiger.

Fashion heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Ik volg modetrends op de voet en bezoek regelmatig release- evenementen. Ik geniet van het samenstellen van mijn eigen outfits en probeer graag nieuwe dingen uit. Fashion is niet alleen mijn werk, het is ook mijn passie. Ik denk daarom dat ik goed binnen het Tommy Hilfiger merk pas en mij als Merchandise Manager E-Commerce optimaal kan inzetten voor de verdere groei van het mooie bedrijf.

Ik licht natuurlijk graag mijn motivatie toe en beantwoord met plezier eventuele vragen van uw kant in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

Vera de Haan

Een samenhangend verhaal in een mooi jasje

De inhoud van je brief staat. Zorg er nu ook voor dat de stijl, layout en opzet van je sollicitatiebrief niet afdoet aan je sterke verhaal. Gebruik een korte inleiding voor je sollicitatiebrief waarin je de interesse wekt, vervolg dit met een samenhangend stuk bestaande uit één of meer inhoudelijke (korte) paragrafen en een sollicitatiebrief afsluiten doe je met een overtuigende zin.

Sollicitatiebrief voorbeeld ter inspiratie

Dit sollicitatiebrief voorbeeld is natuurlijk niet de enige manier om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Geef er vooral je eigen draai aan. Blijf eerlijk en straight-to-the-point, maar benadruk zeker ook jouw prestaties en datgene wat jou uniek en geschikt maakt!Auteur

Sara heeft een grote passie voor schrijven. Of het nu gaat om academische teksten of korte, luchtige artikeltjes - ze schrijft het met plezier. Met een brede interesse en veel creativiteit ziet ze overal een verhaal in. Ze zit daarom als copywriter helemaal op haar plek!


Dit vind je ook interessant