Een Engelse sollicitatiebrief schrijven is niet altijd even makkelijk. In het Nederlands zijn de meeste formaliteiten van een sollicitatiebrief al ingewikkeld, laat staan in het Engels. Maar steeds vaker wordt er expliciet gevraagd naar een sollicitatiebrief in het Engels – vergezeld met een Engels cv. Dit komt door de razendsnel internationaliserende arbeidsmarkt.

Zeker online marketing kent een sterke groei in bedrijven die zich ook over de grens vestigen of juist vanuit het buitenland naar Nederland komen. Om de interessante banen niet uit te sluiten is het belangrijk dat je een goede Engelse sollicitatiebrief kunt schrijven. Hoe? We helpen je met een overzichtelijke uitleg én een voorbeeld van een Engelse sollicitatiebrief.

Engelse sollicitatiebrief

Voordat je je Engelse sollicitatiebrief schrijft, is het belangrijk dat je je verdiept in de formaliteiten rondom solliciteren in het Engels. Denk bijvoorbeeld aan de gebruikte aanhef, afsluiting en toon in je brief. Welke woorden kies je en hoe presenteer je jezelf in het Engels zonder fouten te maken?

 

Datum

Zelfs een simpele datum kan verwarring veroorzaken in het Engels. Er zijn namelijk verschillende manieren om de dag aan te duiden:

  • July 30, 2018
  • 30th July, 2018
  • July 30th, 2018
  • 30 July 2018

Welke je kiest is aan jou; ze zijn namelijk allemaal correct. Denk er wel aan dat je ‘eerste/first’ en ‘tweede/second’ wel vermeldt als ‘31st’ en ‘22nd’. Ook handig om te weten: in de Verenigde Staten worden dag en maand vaak omgedraaid in de datumvermelding. Dit betekent dat 30 juli 2018 (30-07-2018) wordt geschreven als 07-30-2018. Om verwarring te voorkomen kun je daarom beter één van de hierboven genoemde vermeldingen aanhouden in je Engelse sollicitatiebrief.

 

Afzender en geadresseerde

Je vermeldt de afzender zoals je ook in een Nederlandse sollicitatiebrief zou doen, in de linker- of rechterbovenhoek van je brief. De geadresseerde vermeld je door de juiste titel te kiezen en het adres goed te vermelden. In het Engels is de gangbare mannelijke aanspreektitel ‘Mr.’ en de vrouwelijke aanspreektitel ‘Ms.’ – gevolgd door de achternaam van de geadresseerde. Wanneer de geadresseerde een academische titel heeft, wordt in beide gevallen de titel vervangen door ‘Dr.’.

Let op: in Amerika is het gangbaar om óók de voornaam voluit te schrijven.

Het adres van de geadresseerde vermeld je op de volgende manier:

[huisnummer] [straatnaam], [eventueel district/wijk], [plaatsnaam]
[postcode], [land]

Een ingevuld voorbeeld ziet er als volgt uit:

      Mr. W. Atkins
      Tommy Hilfiger
      63 Brompton Road, Knightsbridge, London
      SW3 1DB, United Kingdom

Uiteraard is dit niet de enige manier om een adres te vermelden. Om zeker te weten dat je de goede vermelding gebruikt, kun je even op de website kijken van het bedrijf waar je solliciteert. Hier staat het adres zeker goed op.

 

Aanhef Engelse sollicitatiebrief

Gelukkig is de aanhef in het Engels minder ingewikkeld dan in het Nederlands. Waar je bij een Nederlandse sollicitatiebrief kunt kiezen uit ‘Geachte’, ‘Beste’ of elke andere vorm van begroeting, zit je met ‘Dear’ altijd veilig als aanhef voor een Engelse sollicitatiebrief.

In je aanhef herhaal je de titel en naam van de geadresseerde, dus ‘Dear Mr. Atkins’ is het begin van je Engelse sollicitatiebrief.

 

Afsluiting Engelse sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief in het Engels afsluiten kan op verschillende manieren:

      Yours sincerely,

Deze vorm wordt gebruikt wanneer de naam van de geadresseerde bekend is.

      Yours faithfully,

Deze vorm wordt gebruikt wanneer de geadresseerde een onbekende is.

      Sincerely yours,

Dit is de Amerikaanse versie van het Britse ‘Yours sincerely,’.

In alle gevallen schrijf je het eerste woord met een hoofdletter en het daaropvolgende woord met een kleine letter. De afsluiting wordt gevolgd door een komma en jouw handtekening en naam komen onder de afsluitingsregel te staan.

Sollicitatiebrief Engels

Voorbeeld sollicitatiebrief Engels

Als je solliciteert bij een internationaal bedrijf zou je sollicitatiebrief er zo uit kunnen zien:

Tim de Jong
Apollolaan 171
1077 AS Amsterdam

Mr. W. Atkins
Tommy Hilfiger UK
63 Brompton Road, Knightsbridge, London
SW3 1DB, United Kingdom

July 30th, 2018
Concerning: Application Merchandise Manager E-Commerce

Dear Mr. Atkins,

Tommy Hilfiger as a brand is much more than just the clothing and lifestyle items it distributes. The brand has evolved into a lifestyle – one of class, sophistication and quality. The entrepreneurship that exceeds standard sales targets by actively contributing to a better society is inspiring. The diversity within the company is truly exciting, let alone the people that make this diversity and creativity happen. It is therefore that I would like to express my interest of becoming one of the people behind Tommy Hilfiger as an international brand.

With a history in online marketing and several positions in e-commerce, I strongly believe I am qualified for the position of Merchandise Manager E-Commerce at Tommy Hilfiger London. The switch to e-commerce is not one of accidental events; I made a deliberate choice to focus on e-commerce since – for me – it presents the perfect combination of marketing and technology. A combination not easily found in today’s labour market. My organisational skills, acquaintance with online processes and experience in e-commerce strongly contribute to fulfilling the position of Merchandise Manager E-Commerce to the best of my abilities.

The fashion industry is – and has always been – right up my alley. Next to my great interest in the latest fashion trends I have fulfilled a position as Head of E-Commerce at Costes Fashion. A role in which my leadership qualities as well as my communication skills have improved tremendously. With these acquired competences and the motivation to go to great lengths, I expect to be a valuable asset to your team.

I would be pleased to review my qualities and possible contribution to your company in more detail during an interview. Please contact me if further information is required. Thank you for your time and consideration.

Yours Sincerely,

 

Tim de Jong

Handige tips & tricks

Een sollicitatiebrief in het Engels schrijven is niet altijd even makkelijk. Vaak gaat een sollicitatie namelijk gepaard met het nodige vakjargon. Gelukkig is online marketing een branche waarin Engelse termen veelal direct overgenomen en toegepast worden in Nederlandse zinnen. ‘Internet markthandel’ klinkt minder lekker dan ‘online marketing’, toch? Waar je wel op moet letten zijn de ‘vernederlandste’ termen; marketingspecialist wordt in het Nederlands aan elkaar geschreven, terwijl het in het Engels echt los van elkaar moet. Voor Engelse termen in je sollicitatiebrief geldt: bij twijfel – los.

Voor de één is schrijven in het Engels makkelijker dan voor de ander. Mocht jij bij de laatste groep horen; laat je sollicitatiebrief vooral even lezen door iemand die Engels als moedertaal heeft of gewoon erg goed is in de taal.

Voordat je een Engelse sollicitatiebrief gaat schrijven is het belangrijk om uit te vinden in welk land de geadresseerde zich bevindt en je woordkeuze hierop aan te passen. Vaak zit je in Europa goed met de Britse formaliteiten en wijkt alleen Amerika af in woordkeuze.

Een goede Engelse sollicitatiebrief laat gelijk zien dat je naast Nederlands ook Engels goed beheerst. Wel zo handig als je solliciteert op een functie in het buitenland of een functie waarin je veel met buitenlandse collega’s samenwerkt. Je brief vormt daarom een interessant onderdeel van jouw personal branding.

Meer weten over solliciteren?

Voor meer tips, advies en informatie over solliciteren, de arbeidsmarkt of een nieuwe baan kun je altijd contact opnemen met één van de consultants van Good Company. Ontdek welke stappen jij kunt maken!

De laatste vacaturesAuteur

Sara heeft een grote passie voor schrijven. Of het nu gaat om academische teksten of korte, luchtige artikeltjes - ze schrijft het met plezier. Met een brede interesse en veel creativiteit ziet ze overal een verhaal in. Ze zit daarom als copywriter helemaal op haar plek!


Dit vind je ook interessant