Eind juni gaf Facebook al aan maatregelen te nemen om de misstanden die eerder aan het licht waren gekomen (denk bijvoorbeeld aan de gemanipuleerde verkiezingen), in de toekomst te minimaliseren. Zo zou er voor advertenties een nieuwe knop ontwikkeld worden waarmee je informatie kan inwinnen over de paginabeheerder achter die advertentie, de verschillende eigenschappen van de pagina en de partnernetwerken.

Nu is er nog iets nieuws aangekondigd: een identificatiecontrole waarmee ‘internetgespuis’ zich niet meer kan verschuilen achter gekaapte of nepaccounts. De verzochte authenticatie is tweeledig. De paginabeheerder wordt verzocht zijn thuislocatie te bevestigen. Om dit te kunnen doen ontvangt de beheerder een notificatie direct bovenaan in zijn News Feed. Een snelle check dus die maar een paar minuten zou moeten kosten.

De extra controle wordt overigens niet voor alle accounts verplicht, maar gaat in eerste instantie van kracht voor pagina’s met ‘een groot publiek in de VS’. Maar hoe groot het bereik dan moet zijn en waar die drempel precies ligt, is nog niet duidelijk.

Voldoe je niet direct aan de authenticatieregel, blijft je pagina eerst wel gewoon in de lucht. Op de pagina’s waar volgens de richtlijnen van Facebook authenticatie noodzakelijk is, kunnen echter geen nieuwe berichten meer gepost worden zolang hier niet aan wordt voldaan.

De nieuwe regel zou deze maand uitgerold worden en is voor journalisten en politici mogelijk een bruikbaar hulpmiddel om informatie te kunnen beoordelen. Het is echter maar de vraag of de gemiddelde gebruiker (het grote publiek dus) óók de tijd gaat nemen om onderzoek te doen naar waar informatie nu precies vandaan komt.Eva
Auteur

Eva Haarsma is senior content marketeer. Voor ons gaat ze op zoek naar de nieuwste trends op het gebied van online marketing, carrière en lifestyle. Ze pluist onze database uit op zoek naar interessante facts en houdt je op de hoogte van relevant nieuws. Ervaren in het ondersteunen van anderen tijdens de verschillende stappen in het sollicitatieproces en uiteraard graag aan het schrijven.


Dit vind je ook interessant