Het is vandaag de werelddag van de zon. Dat betekent dat de zon vandaag in het middelpunt van de belangstelling staat. Of deze zich in Nederland laat zien is altijd maar de vraag. Zelf de zon opzoeken is daarom een beter idee. Want een beetje ontspanning tussen de drukke werkweken door kan iedereen wel gebruiken. Wij hebben voor je op een rijtje gezet welke stranden echt de moeite waard zijn om lekker te liggen zonnen. En om het makkelijk en betaalbaar te houden bespreken we alleen de mooiste locaties in Europa.

Griekenland: Navagio beach – Zakynthos

Op het Griekse eiland Zakynthos ligt, op zo’n 35 kilometer van Zakynthos-stad, de trekpleister Navagio Beach. Dit strand wordt ook wel Shipwreck Beach genoemd, omdat hier het roestige scheepswrak te bewonderen is, dat er al ligt sinds 1982. Het prachtige witte strand (met schip) ligt in een baai met hoge rotsen eromheen en is alleen te bereiken per boot. Of, voor de daredevils onder ons, per base jump vanaf de steile rotsen. Het enige nadeel aan dit vette strand is dat het behoorlijk toeristisch is. In de zomermaanden kunnen er wel zo’n 6000 toeristen per dag langskomen met georganiseerde excursies. Jouw luierdagje in de zon op dit strand kun je dus maar beter ergens in april of oktober plannen.

Stranden - Griekenland

Kroatië: Zlatni Rat – Brač

Dit Kroatische strand is al meerdere keren uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld. Het ligt vlakbij het plaatsje Bol op het eiland Brač. De naam Zlatni Rat betekent Gouden Hoorn in het Kroatisch. Het strand heeft namelijk de vorm van de hoorn van een neushoorn. (Of eenhoorn, wat je maar wil.) Het is een smal en langwerpig strand, met een duidelijke punt aan het eind. In het midden van het bredere gedeelte van de hoorn staan dennenbomen, waardoor je altijd wel ergens een plekje uit de wind en in de schaduw kunt vinden. Naast de heerlijke ligplekken die dit strand biedt, is de omgeving ook ideaal voor watersporten als kitesurfen en duiken. Voor ieder wat wils dus!

Stranden - Kroatië

Frankrijk: Plage de Saleccia – Corsica

Plage de Saleccia ligt in een groot beschermd natuurgebied Désert des Agriates, in het noorden van Corsica. Dit strand is meer dan een kilometer lang en bestaat uit zeer fijn zand. Omdat het onderdeel is van het natuurgebied vind je op of bij het strand geen toeristische restaurantjes of kraampjes. Een perfecte plek om even goed tot rust te komen dus. Een beetje begroeiing is op dit strand nauwelijks te vinden, dus als je op strand ligt, lig je ook meteen vol in de zon te bakken. Maar gelukkig is er het koele en heldere water om in af te koelen.

Stranden - Frankrijk

Italië: Torre di Sant’Andrea – Puglia

Helemaal in de hak van de laars die Italië heet, bevindt zich het mooie Torre di Sant’Andrea. De kust is in deze omgeving bijzonder fraai door zijn grote rotspartijen. Maar ergens verstopt tussen deze massale rotsblokken ligt een kleine strook met goudgeel zand. Zo verstopt dat ze zelfs op deze afbeelding niet te zien zijn. Op deze mini-strandjes kun je zeer aangenaam genieten van de vele zonuren die Zuid-Italië vaak biedt. Ben je niet zo van het urenlang stilliggen? Dan zijn de enorme rotsblokken ook bij uitstek geschikt om keer op keer weer vanaf te springen, het kraakheldere water in.

Stranden - Italië

Spanje: Cala Macarelleta – Menorca

Om dit idyllische strandje op het eiland Menorca te bereiken zul je eerst even in de benen moeten. Het is namelijk ongeveer 5 kilometer klimmen en klauteren, maar dan heb je ook wat. Je komt uit bij een baaitje met helderblauw water omringd door groene rotswanden. Hier krijg je echt het idee dat je je op een onbewoond eiland bevindt. Op die tientallen toeristen die ook op het strand liggen na dan. Al valt het op dit strand een groot deel van het jaar nog wel mee met de menigte. Dit moeilijker te bereiken strandje is namelijk het kleine broertje van het toeristische Cala Macarella. Niemand vertellen over dit plekje dus en lekker genieten van de rust.

Stranden - Spanje

Portugal: Algar de Benagil – Algarve

Dit strand ligt in de Algarve, het zuidelijkste puntje van Portugal. Wat het strand zo mooi maakt is het contrast tussen de ruige steengrond en de zachte zandgrond. Je moet dus wel even goed kijken waar je je handdoekje neergooit. Verder is dit strand indrukwekkend door de vele grotten die te bezichtigen zijn en waar je ook daadwerkelijk naar binnen kunt varen of zwemmen. De grootste grot, de Benagil grot, heeft een grote ronde opening waar de zon doorheen schijnt. Dus zelfs in de grot zonnen is op dit strand een optie. Specialer wordt het niet.

Stranden - Portugal

Zonneklaar? Genieten maar

Deze stranden zijn zeer geschikt om even alle werkstress en drukte opzij te zetten en volledig tot rust te komen. Ben jij al eens op een van deze stranden geweest? Of weet je nog een spectaculair strand dat hier niet bij staat? Laat het ons weten.Ilse is gek op taal. Ze houdt ervan een perfecte tekst te creëren door te spelen met synoniemen en woordvolgordes. Daarnaast blijft ze graag op de hoogte van de digitale trends op de arbeidsmarkt en op de werkvloer. Haar interesses liggen bij thema’s als tech en online marketing, maar ook bij carrière en lifestyle. Genoeg inspiratie voor leuke blogs dus.


Dit vind je ook interessant