5 Mei staat voor de deur en het valt dit jaar ook nog eens op een zaterdag. Dat wordt losgaan tot in de late uurtjes dus. Het voorrecht dat we in Nederland kennen als vrijheid en de mogelijkheid om hier samen van te kunnen genieten is reden voor een feestje. Want vrijheid moet je vieren. En goed ook!

Dit zijn de vetste festivals die je (gratis) kunt bezoeken op 5 mei.

Nationale Bevrijdingsfestivals

Uiteraard staat deze bovenaan ons lijstje. Gratis naar je favoriete artiesten luisteren terwijl je geniet van de zon. Al je schaamte laten varen en dansen tot je erbij neervalt – want je bent vrij. De gratis festivals die jaarlijks georganiseerd worden door het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn inmiddels een begrip geworden en worden elk jaar drukker en drukker. Niet zo gek, want de namen die de verschillende podia betreden zijn niet mis. De Ambassadeurs van de Vrijheid zijn dit jaar namelijk Ronnie Flex, DJ Fedde Le Grand en de Nederlands-Nieuw-Zeelandse band My Baby. Zij vliegen op 5 mei het land door in helikopters om op verschillende locaties de vrijheid te vieren.

In totaal vinden op 5 mei veertien Nationale Bevrijdingsfestivals plaats, dus ook bij jou in de buurt. Een tip: kom op tijd want de festivalterreinen lopen in rap tempo vol.

De laatste vacatures

Vrijland Festival

Dansen op het strand met je tenen in het zand. Vrijland Festival wordt gehouden op het mooie stadsstrand van Blijburg aan Zee en heeft daarmee misschien wel de mooiste locatie om de vrijheid te vieren. Met verschillende podia en uiteenlopende muziekstijlen kun je je van middag tot avond prima vermaken.

De organisatie van Vrijland Festival weet maar al te goed waar het op 5 mei om draait; “Vrijheid is er in beginsel voor alle Nederlanders – en wat ons betreft ook voor alle niet-Nederlander. [..] In een land waarin we allemaal van elkaar verschillen is het deze vrijheid die ons bindt, die ons gelijkwaardig maakt. 5 mei iedereen vrij!” Amen.

Bevrijdingsfestivals 2018

Dance4Liberation

Naast een Nationaal Bevrijdingsfestival host Zwolle op Bevrijdingsdag ook het grootste dancefestival van 5 mei. Dance4Liberation biedt zowel hardstyle-fans als liefhebbers van house/EDM een line-up om blij van te worden. Namen als Mike Williams, Lucas & Steve, Psyko Punkz en Bass Modulators schitteren al een aantal weken op de promotieposters. Met twee podia – een main stage en een hardstyle stage – en de vetste namen in de dancemuziek kun je op 5 mei in Zwolle helemaal losgaan.

Het festival is 18+, dus voorkom een telleurstelling en neem je ID-kaart mee. Er zijn nog tickets beschikbaar, maar vorige jaren leren dat het festival razendsnel uitverkocht kan zijn.

Zeefrave Paradigm

Een inmiddels niet meer zo goed bewaard geheim van de stad Groningen is het terrein van de voormalige suikerfabriek dat omgetoverd is tot het domein van Paradigm. Veel evenementen zijn hier al door de vrijwilligers van Paradigm georganiseerd en ook op 5 mei zal hier de ‘Zeefrave’ plaatsvinden waar je volledig uit je dak kunt gaan bij verschillende podia. De grootste openlucht-rave van Nederland nodigt je uit om samen de vrijheid te vieren.

Paradigm roept op om stil te staan bij het effect van vrijheid – waarom we de kleurrijke levens kunnen leiden die we nu leiden en waarom het zo belangrijk is om dit te beschermen. Dus neem je vrienden mee en geniet. Het festival begint om 18:00 uur en tot 20:00 uur kun je zelf je drankjes meenemen en nuttigen! Tot middernacht is de entree gratis.

Bevrijdingsfestivals 2018

FLOW Freedom Festival

Het mooie Sonsbeekpark in Arnhem is op 5 mei het toneel voor het FLOW Freedom Festival. Nadat de eerste editie vorig jaar een ontzettend groot succes was, doet de organisatie er dit jaar nog een schepje bovenop. Je kunt hier gratis genieten van de muziek van jonge en opkomende dj’s.

Naar initiatief van FLOW wordt dit festival georganiseerd als platform voor talent en om samen Bevrijdingsdag te vieren op een gezellige en ongedwongen manier. Een perfecte combinatie! Op het terrein kun je je te goed doen aan lekker eten en drinken van foodtrucks en wijn- en speciaalbier-barren. Proost op de vrijheid!

Waar ben jij te vinden op 5 mei?

Of je nu met vrienden naar een festival gaat of je oma meeneemt naar het 5 mei-concert, vrijheid moet je vieren. Heb je zelf nog een onontdekt pareltje waar je Bevrijdingsdag 2018 gaat vieren? We horen het graag!Auteur

Sara heeft een grote passie voor schrijven. Of het nu gaat om academische teksten of korte, luchtige artikeltjes - ze schrijft het met plezier. Met een brede interesse en veel creativiteit ziet ze overal een verhaal in. Ze zit daarom als copywriter helemaal op haar plek!


Dit vind je ook interessant