Hoe je je settings ook instelt, Google verzamelt jouw locatiedata toch wel, zo bleek gister uit onderzoek van persbureau Associated Press (AP). Een conclusie die op verzoek van de AP nog eens werd bevestigd door onderzoekers van Princeton.

Google leek altijd redelijk open over wat ze van je bijhouden. Er wordt immers een verzoek uitgestuurd om je locatie bij te houden als je bijvoorbeeld de navigatie wil gebruiken om je van A naar B te kunnen bewegen. Vrij logisch ook, want hoe kan Google anders bepalen waar je langs moet? Als je ermee instemt dat Google dit voor een langere periode bijhoudt, wordt een tijdlijn opgesteld met je dagelijkse ‘verplaatsingen’.

Elke beweging die je maakt wordt dan dus getrackt – minder positief als we het hebben over grote discussietopics als privacy . Maar bij bijvoorbeeld crimineel onderzoek, handig voor politie bij het opsporen van verdachten.

Google gaf altijd aan dat je de functie op elk moment kan ‘pauzeren’, wat zou betekenen dat je locaties niet langer opgeslagen worden. Zo staat het ook in hun eigen handleidingen. En dat blijkt nu dus niet waar. Verschillende Google apps plaatsen automatisch een tijdstempel met een locatie, zonder hier toestemming voor te vragen. Bijvoorbeeld alleen al bij het openen van Google Maps of het weerbericht. Maar ook bij diensten waarbij het op geen enkele manier relevant is om locaties op te slaan, gebeurt dit. Apps als bijvoorbeeld ‘Chocolate Chip Cookies’ en ‘Kids Science Kits’ bewaren je exacte locatie tot op de meter nauwkeurig .

Dit privacy-probleem speelt niet alleen op de 2 miljard apparaten met Adroid-software, dezelfde kwestie geldt voor de miljoenen iPhone-gebruikers die Google apps gebruiken.

Google is zich volgens zijn woordvoerder van geen kwaad bewust, want de apps zouden heel helder aangeven dat er nu eenmaal data voor nodig is om deze te gebruiken. “We provide clear descriptions of these tools, and robust controls so people can turn them on or off, and delete their histories at any time.”

Maar dit statement wordt niet door iedereen geaccepteerd. Wat voor tech bedrijven als de normaalste zaak van de wereld wordt gezien, blijkt niet gelijk aan wat de gebruikers vanzelfsprekend vinden.

Om ervoor te zorgen dat Google je locaties níet meer markeert, kun je wel nog iets anders in je instellingen aanpassen, namelijk ‘Web en app-activiteit’. De nieuwe locaties worden dan niet meer opgeslagen. Als je daarbij wil dat Google de locaties die je eerder hebt bezocht wist, kun je de activiteitgeschiedenis verwijderen. En of dit dan helemaal waterdicht is, is ook nog maar de vraag.

Duidelijk is in elk geval dat als je dus de web en app-activiteit níet uitzet en wél je locatiegeschiedenis uitzet, en je mogelijk denkt dat je niet zichtbaar bent voor Google, je het mis hebt. Dit betekent dan alleen maar dat je geen tijdlijn krijgt – maar Google houdt in zeker zin nog steeds bij waar je je van tijd tot tijd bevindt.

Hoe dit ontdekt werd? Eigenlijk sneed Google zichzelf in te vingers. Het kwam namelijk aan het licht toen een gebruiker ontdekte dat Google haar vroeg een locatie te beoordelen, terwijl ze in haar instelling had uitgezet de locaties bij te houden. Opvallend natuurlijk, hoe wist Google waar ze was geweest? Aanleiding voor het AP om een onderzoek te starten.Eva
Auteur

Eva Haarsma is senior content marketeer. Voor ons gaat ze op zoek naar de nieuwste trends op het gebied van online marketing, carrière en lifestyle. Ze pluist onze database uit op zoek naar interessante facts en houdt je op de hoogte van relevant nieuws. Ervaren in het ondersteunen van anderen tijdens de verschillende stappen in het sollicitatieproces en uiteraard graag aan het schrijven.


Dit vind je ook interessant