Facebook gaat geen toegang meer geven aan honderdduizenden apps die persoonlijke data van gebruikers willen verzamelen.

De apps waar het om gaat zijn niet op tijd aangemeld voor de herbeoordeling van Facebook. Het platform maakte eind mei bekend apps te gaan controleren naar aanleiding van het privacyschandaal met Cambridge Analytica.

In de herbeoordeling gaat Facebook checken waar de apps persoonsgegevens voor gebruikt. Ze beoordelen of apps daadwerkelijk alleen toestemming vragen om informatie te verzamelen die ze feitelijk nodig hebben om hun beloofde dienst te kunnen uitvoeren. Veel apps hebben onder andere inzicht in de leeftijd, het geslacht, de vrienden, de vind-ik-leuks en de foto’s van een gebruiker. Voor het verkrijgen van het e-mailadres en informatie op openbare profielen van gebruikers hebben apps geen toestemming nodig. Zo zijn de voor- en achternaam en de huidige profielfoto van Facebook-gebruikers altijd ongevraagd zichtbaar.

Facebook geeft aan enkele weken nodig te hebben om alle apps die zich hebben aangemeld voor de herbeoordeling te keuren. De apps die niet voor de goedkeuring zijn ingediend worden afgekeurd. Deze kunnen dan geen gebruik meer maken van uitgebreide Facebook-informatie van gebruikers.

Gegevens nu veilig?

Naar eigen zeggen zou dit gaan om zeker honderdduizenden apps. Er zijn wereldwijd echter ontelbaar veel apps die gebruikmaken van Facebook. En reken maar dat de grote namen zoals Spotify, Skype, Airbnb en TicketSwap zich wel op tijd hebben aangemeld voor de herbeoordeling. Deze maatregel van Facebook betekent dus niet automatisch dat jouw gegevens nu veilig achter slot en grendel zitten.Ilse is gek op taal. Ze houdt ervan een perfecte tekst te creëren door te spelen met synoniemen en woordvolgordes. Daarnaast blijft ze graag op de hoogte van de digitale trends op de arbeidsmarkt en op de werkvloer. Haar interesses liggen bij thema’s als tech en online marketing, maar ook bij carrière en lifestyle. Genoeg inspiratie voor leuke blogs dus.


Dit vind je ook interessant