Solliciteren is voor iedereen spannend. Je kunt je tot op zeker hoogte voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Maar je kunt nooit helemaal zeker weten wat je gesprekspartner jou allemaal gaat vragen. Zeker niet als je toekomstige werkgever zijn best heeft gedaan om jou eens even flink te verrassen. Om ook voorbereid te zijn op het onverwachte kun je voor jezelf alvast antwoorden bedenken op de onderstaande vragen.

1. Welke superkracht zou jij kiezen? Onzichtbaar zijn of kunnen vliegen?

(Gevraagd door Microsoft)

2. Stel dat je een potlood bent en we stoppen je in een blender. Hoe ontsnap je?

(Gevraagd door Goldman Sachs)

3. Hoeveel ribbels telt een muntstuk van 50 cent?

(Gevraagd door Deloitte)

4. We zoeken een getal tussen 1 en 1000. Hoeveel gokken heb je minimaal nodig om een specifiek getal te vinden, wanneer je bij elke gok de hint ‘hoger’ of ‘lager’ meekrijgt?

(Gevraagd door Facebook)

5. Wat hebben hout en alcohol met elkaar gemeen?

(Gevraagd door Guardsmark)

6. Je hebt acht muntstukken. Zeven wegen hetzelfde, een niet. We geven je een weegschaal. Hoe vind je dat ene muntstuk als je slechts 3 stappen mag ondernemen?

(Gevraagd door Intel)

7. Wat zou je doen indien je een pizzeria van je oom erft?

(Gevraagd door Volkswagen)

8. Hoe weeg je een olifant wanneer je geen weegschaal hebt?

(Gevraagd door IBM)

9. Welk liedje past het best bij je werkethiek?

(Gevraagd door Dell)

10. Stel: Jeff Bezos loopt je kantoor binnen en hij zegt: “Ik heb 1 miljoen dollar voor je om je beste idee mee te gaan lanceren.” Welk idee zou dat zijn?

(Gevraagd door Amazon)

11. Heb je weleens een pen gestolen van je werk?

(Gevraagd door Jiffy Software)

12. Er wordt je gevraagd om een Boeing 747 vol met jelly beans uit te laden, hoe zou je dat aanpakken?

(Gevraagd door Bose)

Wat zijn de goede antwoorden?

Goede antwoorden zijn er niet op deze vragen. Het gaat er voornamelijk om dat je gesprekspartner inzicht krijgt in jouw denkwijze. Jij hoeft echt niet dé manier te vinden om een olifant te wegen zonder weegschaal. Maar je scoort ook geen punten als je direct zegt ‘dat kan ik niet’. Je toekomstige werkgever wil juist zien hoe innovatief je bent en of je logisch kunt redeneren.

Goede antwoorden sollicitatie vragen

Ook bij de vraag welk liedje bij jouw werkethiek past is de gesprekspartner niet benieuwd naar het daadwerkelijk antwoord. Hij of zij wil vooral te weten komen wat jouw manier van werken is en ook hoe goed jij jezelf kent op dit gebied.

Manier van antwoorden

Naast het inzichtelijk maken van jouw denkwijze kan een interviewer met deze vragen ook vaststellen hoe je reageert op onverwachte gebeurtenissen. Sta je met een mond vol tanden of bijt je je direct vast in het probleem. Bedenk voor jezelf dat het niet erg is als je niet onmiddellijk een antwoord klaar hebt. Het zijn ten slotte niet erg gangbare kwesties die voorgelegd worden. Om jezelf wat tijd te geven om tot een antwoord te komen kun je altijd de vraag even herhalen, of simpelweg aangeven dat je hier graag even over na wil denken.

Voorbereiding op je sollicitatie

Het heeft misschien niet zoveel zin om je specifiek op de bovenstaande vragen te gaan voorbereiden. Grote kans dat er in jouw sollicitatiegesprek net weer andere vragen gesteld zullen worden. Maar het kan al helpen als je er in ieder geval vast op voorbereid bent dat dit soort vragen ook kunnen voorkomen. Zorg daarnaast dat je jezelf goed kent en dat je eerlijk bent, dan komt het helemaal goed!Ilse is gek op taal. Ze houdt ervan een perfecte tekst te creëren door te spelen met synoniemen en woordvolgordes. Daarnaast blijft ze graag op de hoogte van de digitale trends op de arbeidsmarkt en op de werkvloer. Haar interesses liggen bij thema’s als tech en online marketing, maar ook bij carrière en lifestyle. Genoeg inspiratie voor leuke blogs dus.


Dit vind je ook interessant