Solliciteren is voor iedereen spannend; zowel voor jou als voor de sollicitant. Je kunt je tot op zeker hoogte voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Maar je kunt nooit helemaal zeker weten wat je gesprekspartner zal antwoorden en hoe je hierop gaat inhaken. Zeker niet als je je toekomstige collega eens even flink wil verrassen met je vragen. Zou jij deze vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Vreemde vragen kunnen inzicht geven in de kwaliteiten van een sollicitant. Ze kunnen jouw vragen beantwoorden over de mate van creativiteit en flexibiliteit. Probeer ze eens uit tijdens het volgende sollicitatiegesprek!

1. Welke superkracht zou jij kiezen? Onzichtbaar zijn of kunnen vliegen?

(Gevraagd door Microsoft)

2. Stel dat je een potlood bent en we stoppen je in een blender. Hoe ontsnap je?

(Gevraagd door Goldman Sachs)

3. Hoeveel ribbels telt een muntstuk van 50 cent?

(Gevraagd door Deloitte)

4. We zoeken een getal tussen 1 en 1000. Hoeveel gokken heb je minimaal nodig om een specifiek getal te vinden, wanneer je bij elke gok de hint ‘hoger’ of ‘lager’ meekrijgt?

(Gevraagd door Facebook)

5. Wat hebben hout en alcohol met elkaar gemeen?

(Gevraagd door Guardsmark)

6. Je hebt acht muntstukken. Zeven wegen hetzelfde, een niet. We geven je een weegschaal. Hoe vind je dat ene muntstuk als je slechts 3 stappen mag ondernemen?

(Gevraagd door Intel)

7. Wat zou je doen indien je een pizzeria van je oom erft?

(Gevraagd door Volkswagen)

8. Hoe weeg je een olifant wanneer je geen weegschaal hebt?

(Gevraagd door IBM)

9. Welk liedje past het best bij je werkethiek?

(Gevraagd door Dell)

10. Stel: Jeff Bezos loopt je kantoor binnen en hij zegt: “Ik heb 1 miljoen dollar voor je om je beste idee mee te gaan lanceren.” Welk idee zou dat zijn?

(Gevraagd door Amazon)

11. Heb je weleens een pen gestolen van je werk?

(Gevraagd door Jiffy Software)

12. Er wordt je gevraagd om een Boeing 747 vol met jelly beans uit te laden, hoe zou je dat aanpakken?

(Gevraagd door Bose)

Wat zijn de goede antwoorden?

Goede antwoorden zijn er niet op deze vragen. Het gaat er voornamelijk om dat je inzicht krijgt in de denkwijze van je gesprekspartner. Verwacht niet dat ze echt dé manier vinden om een olifant te wegen zonder weegschaal. Maar wees alert; als ze direct antwoorden met ‘dat kan ik niet’, scoort dat ook geen punten. Je wil juist zien hoe innovatief iemand is en of diegene logisch kan redeneren.

Goede antwoorden sollicitatie vragen

Manier van antwoorden

Naast het inzichtelijk maken van de denkwijze van de sollicitant kan je met deze vragen ook vaststellen hoe iemand reageert op onverwachte gebeurtenissen. Staan ze met een mond vol tanden of bijten ze zich direct vast in het probleem? Bedenk voor jezelf dat het niet erg is als iemand niet onmiddellijk een antwoord klaar heeft. Het zijn ten slotte niet erg gangbare kwesties die voorgelegd worden. Om de sollicitant wat tijd te geven om tot een antwoord te komen kun je altijd de vraag even herhalen, of simpelweg aangeven dat ze hier uiteraard even over na mogen denken.

Voorbereiding op je sollicitatie

Het heeft misschien niet zoveel zin om je specifiek te richten op bovenstaande vragen. Grote kans dat je tijdens de sollicitatiegesprek net weer andere vragen zult stellen. Maar het kan een leuke afwisseling zijn tijdens het gesprek, of een goede manier om het ijs te breken.Ilse is gek op taal. Ze houdt ervan een perfecte tekst te creëren door te spelen met synoniemen en woordvolgordes. Daarnaast blijft ze graag op de hoogte van de digitale trends op de arbeidsmarkt en op de werkvloer. Haar interesses liggen bij thema’s als tech en online marketing, maar ook bij carrière en lifestyle. Genoeg inspiratie voor leuke blogs dus.


Dit vind je ook interessant