Het parfum waarmee je gegarandeerd wordt aangenomen bestaat niet. Dat kan ook niet want een reukervaring zal altijd subjectief blijven. Dat heeft alles te maken met de persoonlijke ervaringen en herinneringen die een persoon associeert met een bepaalde geur. Een parfum ontwikkelen dat bij iedereen hetzelfde gevoel oproept en ervoor zorgt dat je aangenomen wordt, is dus onmogelijk. Maar desondanks zijn er wel degelijk do’s & don’ts als het gaat om de geur die om je heen hangt op je sollicitatiegesprek.

Deodorant mag. Nee: moet!

Waar parfum in principe niet noodzakelijk is, is het gebruik van deodorant voor een sollicitatiegesprek wel aan te raden. De kans is groot dat je toch een beetje zenuwachtig bent en hierdoor gaat transpireren. Het laatste wat je wil is dat jouw aanwezigheid gepaard gaat met de geur van zweet. Dan kun je namelijk nog zo’n goed verhaal hebben; je lichaamsgeur is uiteindelijk toch dat wat het meest blijft hangen. Letterlijk en figuurlijk. En de kans is groot dat je hierdoor niet aangenomen gaat worden, want wie wil er nou samenwerken met een collega die niet fris ruikt?

Schoon haar

Wat ook zeker een aanbeveling is als het gaat om geur en solliciteren, is zorgen dat je haar fris ruikt. Niet alleen omdat haar dat al een langere tijd niet gewassen is wat muffig kan ruiken. Maar vooral ook omdat een fris kapsel een verzorgde en hygiënische indruk geeft. Een wolk parfum of deo opspuiten op het laatste moment kan iedereen wel doen. Maar met pas gewassen haar binnenkomen laat zien dat je ’s ochtends ook de tijd hebt genomen om schoon op het gesprek te verschijnen. Het toont aan dat je weet wat wel en niet gewenst is en dat je het sollicitatiegesprek serieus neemt.

Frisse adem

Je weet ongetwijfeld dat het gewenst is om je tanden te poesten voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat. Sowieso om ervoor te zorgen dat er geen etensresten tussen je tanden en kiezen zitten, maar ook om een frisse adem te creëren. Tandenpoetsen alleen is echter niet altijd genoeg. In situaties waarin je gespannen bent, maak je soms minder speeksel aan dan normaal. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een slechte adem. Nog snel even een pepermuntje of smintje nemen voordat je naar binnen loopt kan daarom geen kwaad. Maar kies niet voor kauwgom. Voor je het weet vergeet je deze op tijd weer weg te gooien en praat je het hele gesprek met kauwgom in je mond. Erg asociaal.

Parfum en zelfvertrouwen

Dat niet iedereen dezelfde parfum lekker vindt, daar is niets aan te doen. Maar dat betekent niet dat je helemaal geen parfum mag dragen tijdens je sollicitatiegesprek. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat parfum ervoor kan zorgen dat je je zelfverzekerder voelt. In Japan werden proefpersonen opgedeeld in twee groepen; een groep met parfum en een groep zonder parfum. Vervolgens werden deze groepen geanalyseerd op basis van video-opnames die gemaakt waren tijdens interviews. De groep met het parfum had een beduidend zelfverzekerdere houding dan de groep die geen parfum droeg. Ook uit de vragenlijst die achteraf werd ingevuld door de proefpersonen, bleek dat degenen die parfum droegen zich meer op hun gemak voelden. Ontneem jezelf dat dus niet.

Zelfvertrouwen sollicitatiegesprek

De gouden regel

Uiteraard is er de gouden regel: draag nooit te veel parfum. Juist omdat geur subjectief is en iedereen een ander gevoel krijgt bij een bepaalde geur, wil je niet dat jouw parfum te veel overheerst. Voor hetzelfde geld draag jij een geur die bij jouw gesprekspartner negatieve gevoelens oproept. Als deze dan heel doordringend in de ruimte aanwezig is, is de kans vrij groot dat dat invloed zal hebben op het gesprek. Parfum dragen tijdens een sollicitatiegesprek mag dus wel, maar met mate.

Eerste indruk

Er is helaas niet een speciaal parfum dat je kan dragen om ervoor te zorgen dat je gesprekspartner onder de indruk is van jou. Dit moet je toch vooral zelf doen door goed voorbereid op gesprek te komen. Wel zijn er een paar do’s & don’ts als het gaat om geur tijdens een sollicitatiegesprek. Als je gewoon zorgt dat je fris ruikt en een verzorgde eerste indruk maakt ben je al een heel eind.

De laatste vacaturesIlse is gek op taal. Ze houdt ervan een perfecte tekst te creëren door te spelen met synoniemen en woordvolgordes. Daarnaast blijft ze graag op de hoogte van de digitale trends op de arbeidsmarkt en op de werkvloer. Haar interesses liggen bij thema’s als tech en online marketing, maar ook bij carrière en lifestyle. Genoeg inspiratie voor leuke blogs dus.


Dit vind je ook interessant