Het najagen van ultieme efficiëntie is niet meer weg te denken uit het huidige bedrijfsleven. Maar doe jij als werknemer wel genoeg om deze vraag naar doeltreffendheid te beantwoorden? Je werkstijl veranderen om efficiënter te kunnen werken hoeft helemaal geen moeite te kosten! In tegendeel, met deze 6 slimmigheidjes ben jij in no time meester van het efficiënt werken.

1. Stel prioriteiten

Wat vaak veel stress geeft, en daardoor zorgt voor minder efficiëntie, is de hoeveelheid werk die nog op je ligt te wachten. Door de bomen het bos niet meer zien is iets waar veel mensen regelmatig tegenaan lopen. Niet zo gek – wanneer veel mensen iets van je willen zou je het liefst alles in één keer willen doen, toch? Helaas ben je geen Superman of Wonder Woman, dus zal je prioriteiten moeten stellen. Onthoud dat dit juist bijdraagt aan jouw efficiëntie!

2. Tover je chaos om in kracht

Alleen georganiseerde mensen hebben de kunst van de efficiëntie onder de knie? – Niets is minder waar! Weet jij van jezelf dat je werkplek schoon en opgeruimd moet zijn om goed te kunnen werken? Prima. Kun je juist goed functioneren wanneer je omgeven bent door lege koffiekopjes en stapels papier? Ook prima! Zorg dat je weet hoe jij het beste kunt werken, en probeer niet een werkstijl aan te nemen die niet bij jou past. Natuurlijk is té chaotisch ook niet goed. Maak een tripje naar de vaatwasser om die koffiekopjes een betere plek te geven en leg een planner neer. Zo zie je in één oogopslag wat je nog moet doen die dag. Dit kun je ook online doen; gebruik bijvoorbeeld trello, dapulse of een ander handig tooltje om je eindeloze to-do-list in te zetten.

3. Geef je brein af en toe rust

Onderschat niet hoeveel informatie je hersenen elke dag moeten verwerken. Om je taken iedere dag goed uit te kunnen voeren is een gezond werkgeheugen van groot belang. Dit is namelijk de opslagplaats voor tijdelijke, taak-relevante informatie in je hersenen. Deze opslagplaats kan uitgeput raken als je té veel dingen té snel wilt doen. Kostbare energie dus! Zorg dat je korte rustmomentjes voor jezelf, en voor je werkgeheugen inplant. Klinkt vaag – is het misschien ook wel. Maar dat het bijdraagt aan hogere werkefficiëntie is zeker!

4. Sta open voor tips

Zie jij niet direct waar je veranderingen kunt aanbrengen die bijdragen aan een hogere efficiëntie – vraag het eens aan je collega’s. Grote kans dat zij je waardevol advies kunnen geven over hun eigen ervaring. Zit je in een hecht team, vraag dan feedback. Wie weet ontdek je waar je verbeteringen zou kunnen aanbrengen in je werkstijl om zo doeltreffender te werk te gaan en meer uit je carrière te halen.

5. Begin én eindig je dag opgeruimd

Het einde van jouw werkdag bepaalt hoe je de volgende begint. Ligt je bureau vol met troep en heb je niet helder wat en de volgende ochtend moet gebeuren? Dan zou dat wel eens jouw efficiëntie in de weg kunnen staan. Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd; zorg dus dat je aan het einde van de dag niet aan nieuwe projecten begint. Zorg liever dat je voorbereid bent op morgen door aan het einde van de dag een to-do-lijstje of planning te maken voor de volgende dag. Je zult zien dat je productiviteit omhoog schiet!

6. Kom in de ‘flow’

Ken je dat gevoel, dat je geconcentreerd bezig bent en het ineens vijf uur ’s middags is? Dan zit je in de zogenoemde flow. Als een trein dender je door je werkzaamheden heen, en levert nog kwaliteit ook. Dat is efficiëntie. Helaas dwing je dit niet zomaar af. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je omgeving ingericht is op een efficiënte werksessie; telefoon uit, kopje koffie, gezonde snacks en gaan!

Efficiënt werken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zorg dat je deze zes trucjes elke dag toepast, en ontdek dat je met weinig moeite grote stappen kunt maken in je weg naar efficiëntie! Wat werkt voor jou het best? Vertel het ons!Auteur

Sara heeft een grote passie voor schrijven. Of het nu gaat om academische teksten of korte, luchtige artikeltjes - ze schrijft het met plezier. Met een brede interesse en veel creativiteit ziet ze overal een verhaal in. Ze zit daarom als copywriter helemaal op haar plek!


Dit vind je ook interessant